נסו רגע לחשוב כמה נשים צלמות אתן ואתם מכירים? נסו לחשוב האם אתם מכירים צלמות שפעלו לפני כמאה שנים ואולי אפילו יותר?
מבחינה היסטורית, הצילום נחשב לתחום הנשלט על ידי גברים אבל לאורך ההיסטוריה של הצילום, ובטח גם היום, צלמות הן חלק בלתי נפרד מהנרטיב המופלא של הצילום, וניתן לזהות את תרומתן, הן בהקשרים אמנותיים והן מסחריים.
רוב הצלמות המוקדמות המוכרות לנו צילמו בצרפת ובריטניה. בהתחלה, נשים במעמדות גבוהים וקרובות לעולמות ההשכלה והמדע, היו בין הראשונות שהתחילו לצלם, זכות שהתאפשרה בזכות גישתן לידע וכלים הנדרשים לצילום, אבל חשוב לזכור שממש מהרגע הראשון נשים צילמו.
לאורך הזמן, נשים הרחיבו את השפעתן בעולם הצילום. רבות פתחו סטודיו עצמאי כבר בשנות ה 40 של המאה ה 19 בדנמרק, גרמניה, צרפת ושוודיה ולאחר מכן גם בארה"ב.
מסוף המאה ה-19, עם הצמיחה של הצילום כמדיום אמנותי, נשים נטלו חלק פעיל ומשמעותי בצילום האמנותי והמקצועי, מה שהוביל לשינוי בתפיסות החברתיות ובמעמדן של נשים בתחום הצילום. רבות התברגו גם במועדוני צילום אומנותיים, גם כצלמות אבל גם בצוותים הניהוליים.
תרומתן של צלמות אלה לא רק שינתה את פני האמנות הזו אלא גם סייעה בפריצת דרך לנשים בתחומים נוספים של התרבות והאמנות.
במאה ה-20 נשים כבר צילמו באופן רשמי גם כמקצוע, צלמות פורטרטים, חדשות, צילום מסחרי ועוד, שהיו גם בעלות עסקים עצמאיים וגם מועסקות על ידי מגזינים חשובים ברחבי העולם כמו מגזין לייף, ווג ועוד.
אי אפשר לומר שנשים צילמו רק בז'אנר אחד. צלמות מכל הז'אנרים מוכרות לנו היום ומוכיחות שהן ראויות להיכנס אל דפי ההיסטוריה לא פחות מצלמים אחרים.
במהלך ההיסטוריה, צלמות רבות השפיעו באופן משמעותי על עולם הצילום, תוך כדי פיתוח סגנונות חדשים והצגת נרטיבים ייחודיים דרך העדשה שלהן. הנה כמה נשים צלמות מעניינות:
,

Julia Margaret Cameron – פעלה במאה ה-19 והייתה מוכרת בזכות פורטרטים עמוקים ומלאי ביטוי של דמויות, תוך שימוש בטכניקות שנחשבו חדשניות באותה עת ומשפיעות עלינו עד היום.

Margaret Bourke-White פרצה דרך במאה ה-20 כאחת הצלמות התעשייתיות והמסחריות הראשונות, והייתה גם הצלמת הראשונה של מגזין Life.

Dorothea Lange תיעדה בתקופת השפל הכלכלי הגדול באמריקה (הניו דיל) את המצוקה האנושית של אמריקאים רבים, תמונות שהפכו לסמלים של אותה תקופה.

Diane Arbus עם נטייה לצלם את השוליים של החברה, הציגה את היופי בשונה ובצורה אנושית.

Vivian Maier חייתה כמטפלת ולא זכתה להכרה בחייה, אך הפכה לאחת הצלמות החשובות בעולם הצילום לאחר מותה, כאשר אוספים עצומים של תמונות שצילמה בחשאי התגלו. היא תיעדה את חיי היום יום בערים גדולות כמו ניו יורק ושיקגו במהלך המחצית השנייה של המאה ה-20, מציגה את האנושיות בכל הרבדים והגוונים שלה.

Annie Leibovitz, הפכה לאחת הצלמות המפורסמות ביותר בעולם. ידועה בזכות פורטרטים של דמויות תרבותיות וסלבריטאים, עם סגנון חזק וזיהוי מיידי של צילומיה. עבודותיה אשר פורסמו במגזינים כמו Rolling Stone, Vanity Fair ו-Vogue, הציבה אותה בחזית של צילום הפורטרט העכשווי.

Sally Mann, מצדה, עוררה דיונים קונטרוברסלים עם תמונות אינטימיות ופרטיות של משפחתה וילדיה, תוך שהיא חוקרת נושאים של ילדות, משפחה והדרום האמריקאי.
הנה עוד כמה דוגמאות לנשים שהשפיעו על עולם הצילום:
Lady Clementina Hawarden
Frances Benjamin Johnston
Gertrude Käsebier
Berenice Abbott
Louise Dahl-Wolfe
השפעתן של נשים צלמות על עולם הצילום היא לא רק בתחום האומנותי אלא גם בתחום החברתי והתרבותי. על ידי הצגת נקודות מבט ייחודיות, הן הרחיבו את הדיאלוג סביב נושאים כמו זהות, מגדר, וקהילה, וכך תרמו להעמקת ההבנה ולשינוי התפיסות החברתיות.
תרומתן לא רק עיצבה את התרבות הוויזואלית של התקופות בהן הן חיו, אלא גם השאירה חותם על דורות עתידיים, והן מהוות מקור השראה ומודל לחיקוי לצלמים וצלמות ברחבי העולם.

הדס דיין-רוזנברג
צלמת אופנה ופורטרטים, מנהלת פדגוגית בגליץ, מדריכת צילום ואוצרת תערוכות צילום.