פאנינג (Panning) – (או בעברית – מצלמה עוקבת) צילום במהירות סגר נמוכה של עצמים נעים על מנת להדגיש את התנועה שלהם על רקע מטושטש עקב התנועה. כלומר, התמונה שאנחנו מנסים להציג היא תמונה בה העצם הנע ייראה לנו חד וברור בעוד הרקע ייראה לנו מטושטש ובכך ייצור לנו תחושה של מהירות.
איך מצלמים?
שאלה טובה, ישנם מספר צעדים אותם צריך לבצע לפני הצילום:
א. מגדירים את המצלמה למהירות סגר נמוכה מ 1/100 ורצוי יותר מהירה מ-1/30, שהדבר תלוי במהירות האובייקט והמרחק שלו מאיתנו. יש לקחת בחשבון שככל שמהירות הסגר היא נמוכה יותר, כך המריחה תראה לנו גדולה יותר, אבל גם יהיה לנו יותר קשה לצלם. למה? תשובה בהמשך.
ב. רצוי לקבוע פוקוס אוטומטי למרחק שבו האובייקט נמצא. מאחר והעצם הוא בתנועה יהיה לנו קשה להתמקד עליו.
ג. עומדים במקום ממנו ניתן לצלם את העצם ללא הפרעות וללא הסחות דעת.
הצילום עצמו
לאחר שהתכוננו גם נפשית וגם עם המצלמה לצילום, אנחנו אורבים לאובייקט המצולם בסבלנות. כשאנחנו רואים אותו מתקרב אנחנו נקרב את המצלמה לפנינו (אני ממליץ להסתכל דרך העיינית ולא דרך מסך ה-LCD מאחר והעיינית היא יותר מהירה, מדוייקת ובלי עיכוב), ננסה למקם את העצם לצד הצלב שבעיינית ולשמור עליו בדיוק במקום אותו קבענו, זאת על מנת שהעצם לא ייצא לנו גם כן מטושטש.
כשהעצם מגיע מולנו או לנקודה בה אנו רוצים לצלם אותו, נלחץ בעדינות על כפתור הצמצם תוך כדי שאנחנו מקפידים על המשך תנועה יציבה והמשכית של המצלמה למול האובייקט. נמשיך בתנועה עד שהמצלמה מסיימת את החשיפה.
הסיבה שקשה מאוד לצלם בחשיפות ארוכות יותר מכפי שצילמתי היא שקשה גם להחזיק את המצלמה יציבה בציר האנכי וגם לעקוב אחרי האובייקט המצולם בדיוק במהירות בה הוא נמצא כדי שלא ייצא מטושטש. ניתן להתגבר חלקית על בעיה זו באמצעות חצובה.
לאחר הצילום נבדוק במצלמה איך ייצא ואם יש צורך נצא למקצה שיפורים. רצוי לצלם/לחתוך את התמונה כך שהעצם נמצא בצד התמונה ונראה שיש לו לאן להתקדם (מרווח).
לוקח הרבה נסיונות כדי להגיע לרמה הרצויה של צילום, וצריך הרבה סבלנות (וכרטיס זיכרון) כדי להשיג את המיטב. הכי חשוב לא להתייאש.
ניתן לבצע צילומי פאנינג על כל עצם בתנועה וזה כולל מכוניות, אופנועים, אופניים, רולרבליידס, טיסנים, ציפורים וכל העולה על רוחכם.
עכשיו אני אצרף מספר דוגמאות שצילמתי ואני אצרף את נתוני הצילום כדי שתוכלו להשוות (אני משתמש בND פילטר שמפחית את כמות האור כדי להשיג חשיפה ארוכה)
סכום
אחרי שהבנו את התיאוריה וראינו הרבה דוגמאות לקיסמו של הפאנינג, עכשיו המשימה הכי חשובה שלכם היא לצאת ולצלם כמה שיותר. פאנינג, כמו הרבה דברים צילום, זה עניין של מיומנות הנרכשת אחרי הרבה תירגול. ככל שתצלמו יותר – אחוזי ההצלחה שלכם יגדלו משמעותית. אני מאוד מקווה שהמדריך עוזר לכם להבין את אופי הצילום ואני מקווה שתשכילו ליישם אותו בצורה הכי טובה.
שלכם,
רועי גליץ
מאמר זה הינו חלק מקורס יסודות הצילום, מוזמנים ללמוד עוד הרבה יותר לעומק.
כל הזכויות שמורות לרועי גליץ על הטקסט ועל התמונות, אין להעתיק ללא אישור מפורש בכתב. תודה.