ילדים הם הדבר הכי יפה שיש לנו בחיים והוא כל כך קרוב ונגיש אלינו אך יחד עם זאת הילדות עובדת במהירות האור ונעלמת לה, ולפני ששמנו לב הם כבר בכיתה א' והנה מקבלים תעודת בגרות והופ עזבו את הבית. אז רגע לפני שכל זה קורה, יש לנו הזדמנות נהדרת להנציח את הרגעים היפים והתמימים של ילדנו, אותם רגעים שאוטוטו יחלפו להם, ואחרי הכל התמונות והזכרונות – זה מה שנשאר….
אבקש לפרוס לפניכם 10 טיפים טובים לצילום ואתחיל בטיפ החשוב ביותר.
טיפ 1 – סבלנות
צילום בכלל וצילום ילדים בפרט דורש סבלנות ותרגול. יש לזכור שלא תמיד הילד משתף איתנו פעולה ולא תמיד מעניין אותו שהמבוגר שאמור לשחק ולשמור עליו רוצה דווקא עכשיו לצלם אותו. אם כך אנו נדרוש מעצמנו סבלנות ונזכור שלא תמיד נחזור עם התמונות שרצינו. עם הזמן נרכוש מיומנות, התמונות שלנו ישתפרו וגם נלמד כיצד גורמים לילד לשתף פעולה איתנו (בהמשך הטיפים…)
טיפ 2 – צלמו מגובה העיניים
כשאני אומר צלמו מגובה העיניים אני מתכוון מגובה עיני הילד לא מהגובה שלכם, הטעות הכי גדולה היא כשההורים מצלמים את ילדם מהגובה שלהם. צילום מגבוה גורם לאשליה אופטית אשר "מגמדת" את המצולם. ילדנו הקטן, גם כך גובהו לא רב, וצילום מגובה רק "ידביק" אותו לרצפה. לכן, כל מה שאנו צריכים זה לרדת לגובה שלו, לשבת על הרצפה (מותר גם לשכב) ולצלם את הילד מהגובה שלו וכך למעשה דמותו תראה לנו בצורה הכי קרובה למציאות.
טיפ 3 – תאורה
התאורה הינה המרכיב העיקרי בתמונה. השעות הטובות ביותר לצילום הינם שעות בהם השמש אינה קופחת על ראשנו. אנו נצא לפארק בשעות אחר הצהריים, כאשר השמש נמוכה ולא תיצור לנו צללים קשים וכך התמונה תהייה מאוזנת מבחינת התאורה. במידה ואנו מצלמים בכל זאת בשעות התאורה הקשות של היום, נשתדל להושיב את הילד בצל ונוודא שהרקע מאחוריו גם כן מוצל על מנת שהתמונה לא תצא קונטרסטית מדיי.
טיפ 4 – רקע
הרקע הוא חלק בלתי נפרד מהתמונה ועלול להסיח את דעתנו מהנושא אותו יצאנו לצלם. לכן אנו נקפיד כי הרקע לא יגנוב את תשומת לבו של הצופה. ישנם גורמים רבים העלולים להפריע לנו, כאשר אנו נשתדל לא לכלול אותם ברקע (בקדמת הפריים או בסופו) כדוגמת עמודים או עצים היוצאים מאמצע ראשו של הילד, כל דבר שיחסום לנו את פניו של הילד, אלמנטים בהירים מאד עד כדי לבנים לחלוטין (שרופים), וכתובות גרפיטי או שלטי חוצות שאינם מחמיאים לתמונה.
טיפ 5 – מבט ישיר
צילום ילד כאשר הוא משחק זה דבר נפלא. לרוב אנו מצלמים אותו מבלי שישים לב אלינו, אך צילום כאשר הילד מיישר מבטו על המצלמה יכול לשדרג לנו את התמונה. לא אחת אנו נתקלים בהורים אשר מנסים למשוך את תשומת ליבו של הילד, קוראים בקולו, מוחאים לו כפיים, קופצים באוויר ועושים קולות של קוף בג'ונגל והילד לא מתייחס אליהם כלל. דבר לא יוציא ילד כאשר הוא מרוכז במשחק, דבר פרט לרעש חזק שאינו שייך למקום… אם במקום לקרוא בשמו של הילד תעשו "אפצ'י" חזק הילד מיד יחפש את מקור "הרעש" שהפריע לו באמצע המשחק וזו השניה ללחוץ על המצלמה. שימו לב – זה לא יעבוד ברצף…
טיפ 6 – העמדה
ילדים הם הרבה יותר חכמים ממה שאנו חושבים, הם אוהבים לחקות אחרים ולשחק עם חברים ומשפחה. אם נרצה לצלם את הילד בתנוחה מסויימת אנו נסביר מה אנו רוצים ואף נדגים. לילדים בגילאים מסויימים נבקש להראות לנו "איך עושה", לדוגמא: "ברק – תראה לאבא איך עושה קוף?", "שקד – אתה יכול להצביע על הציפור?". ולעיתים אנו נשב או נשכב בפוזיציה שאנו רוצים לצלם את הילד ונבקש מהילד לעשות כמונו, "דביר – בוא נראה אם אתה יכול לעשות מה שאמא עושה".
טיפ 7 – שיתוף פעולה
ע"מ להגדיל את שיתוף הפעולה עם הילד אנו נשתף אותו במה שאנו עושים, אנו נראה לו את התמונות ונחמיא לו – "ברק איזה יופי יצאת , בא ננסה עוד תמונה ועכשיו אני רוצה שתעשה…" במידה והילד לא משתף פעולה נעשה את אותו הדבר על מישהו אחר, לדוגמא אמא ונחמיא לה על איזו יופי היא מצטלמת. הילד שלנו מיד ירצה גם לקבל מחמאה ולהראות טוב כמו אמא.
טיפ 8 – צלמו בחוץ ולא רק בבית
צאו עם הילד לגני שעשועים תנו לו לשחק בגן, תנו לו לעלות על מתקנים (וכך לא תצטרכו להתכופף..) השתמשו במתקן כרקע לתמונה, תמסגרו את התמונה באמצעות שימוש במתקן אשר יתפוס את קצוות הפריים. בשיטה זו גם הילד משחק במתקנים וגם אתם משחקים עם הצעצוע שלכם.
טיפ 9 – תחפושות ומשחקי תפקידים
נכון שלא כל יום פורים אבל כשמצטלמים כל יום יכול להיות פורים. תלהיבו את הילדים שלכם במשחקי תפקידים, "היום רונן אתה מלך" תלבישו אותו בתחפושת ושחקו איתו, "רונן בוא נראה איך עומד אינדיאני, תראה לי את החרב שלך" וכך ניתן לצלם תמונות נהדרות ולא שיגרתיות.
טיפ 10 – הכנות מקדימות
כאשר אנו רוצים לצלם את הילד חשוב לנו שהוא ירגיש הכי נוח בעולם ושהוא לא יהיה מוטרד מבעיות שאינן קשורות לצילום ולכן לפני הצילום אנו נדאג שהילד לא יהיה רעב, שיהיה לאחר שינה טובה וכמובן שיהיה נקי. לכן ניקח איתנו בגדים להחלפה, חיתולים וגם קצת צידה לדרך כדי שהילד יהיה סבלני ונינוח.
סיכום
אלו רק 10 טיפים קצרים לצילום ילדים. יש עוד הרבה דברים חשובים שניתן להוסיף על מנת לשדרג את התמונה וככל שנתרגל יותר – נפתח מיומנות והצילום יהפוך לנו לטבע שני.
שלכם,
גדי אהד
הכותב הינו מדריך בקורס יסודות הצילום ב-גליץ בית הספר לצילום.