רגע לפני שאתם מתחילים ללמוד צילום אתם עומדים מול הדילמה הקשה, איזו מצלמה אני רוצה או צריך? המבחר עצום והבחירה קשה מאוד, לכן ננסה לעשות לכם קצת סדר – מה לעשות וגם מה לא לעשות.
לפני שאתם רצים לבחור את המצלמה הבאה שלכם בואו נדבר על כמה דברים שחשוב לשים אליהם לב.
תקציב
זהו הפרמטר הראשון שאתם צריכים לקבל החלטה לגביו: מהו התקציב שאתם רוצים להשקיע ברכישת מצלמה, וכמו שתכף תגלו צריך להשאיר עוד קצת כסף לאביזרים נלווים וחשובים.
את החלטה על גובה התקציב קבלו לפני שאתם מתחילים לחפש דגם מסוים, אחרי הכל יש הבדלים עצומים במצלמות הרלוונטיות לכם בהתאם לתקציב שתגדירו מראש. אפשר להחליט שמחפשים מצלמה יד 2 החל בעלויות שינועו בין 1,000-2,000 שח לעומת מצלמות יקרות ומקצועיות שמגיעות ל-10,000 שח ויותר.
טווח האפשרויות גדול ולכן המיקום חשוב מאוד. ההמלצה שלנו לרכישה הראשונה תהיה להשקיע בין 2,500-5,000 ₪ ובמסגרת התקציב הזה להכניס את כלל הציוד הראשוני: מצלמה, עדשה, תיק צילום וכרטיס זיכרון. אפשר גם להוסיף ציוד נוסף כגון קורא כרטיסים, סוללה נוספת, חצובה וכו.
איפה לקנות?
ציוד צילום קונים בחנות מתמחה בצילום! רצוי כזו שאתם מכירים או קיבלתם עליה חוות דעת טובה על רמת השירות, אחריות, מקצועיות ובעיקר יציבות.
רמות המחירים בדרך כלל דומות בגלל מגבלות של היבואן ולכן את ההבדלים חפשו בפרמטרים הנוספים ולא רק במחיר.
סוג המצלמה
עכשיו שיש לכם מסגרת תקציב ואפילו חנות מועדפת, נשאר לבחור את סוג המצלמה. מאחר ואתם מתכוונים ללמוד צילום, ההמלצה שלנו היא לבחור בין DSLR או מירורלס. נעשה קצת סדר.
DSLR – מצלמות רפלקס – סוג המצלמות הוותיק ונפוץ ביותר בשנים האחרונות. מצלמות עם עינית אופטית איתה מצלמים. לסוג זה של מצלמות יתרונות רבים כגון, מבחר רחב של דגמים, עדשות וציוד נלווה. תפעול המצלמה משתנה בין החברות והדגמים השונים וכמובן שהן מאפשרות לשליטה ידנית מלאה על הצילום. חסרוןמרכזי – משקל ושהן הדור הקודם של המצלמות.
מירורלס – זהו הדור הבא של המצלמות, וככול הנראה העולם הולך לכיוון הזה. בסוג זה של מצלמות מה שאתם רואים בעינית או במסך זו התמונה שתצא לכם בפועל. העינית הדיגיטלית הינה יתרון בולט על פי העינית האופטית במצלמות ה DSLR. בדרך כלל מצלמות חדשות יותר, בעלות גוף קטן יותר ולכן גם קלות יותר מצד שני חיי הסלולה קצרים יותר, ואנחנו מאוד ממליצים על סוללה נוספת אחת לפחות.
כפי שאמרנו נראה שחברות המצלמות הולכות יותר ויותר לכיוון של המצלמות חסרות המראה, אבל מצד שני לא היינו מספידים את ה DSLR הוותיקות והטובות.
איזו חברה עדיפה?
כמו לא מעט מלחמות "אגו", גם בעולם הצילום קיימת השאלה הנצחית: איזה חברה עדיפה? לא נעים להגיד, אבל זה ממש אבל ממש לא משנה. בסוף המצלמה עושה מה שהצלם יבקש ויגדיר לה לעשות.
תבחרו מה שנוח וקל לכם לתפעול. אנחנו ממליצים, בטח בתחילת הדרך, לקנות מצלמה מהחברות הנפוצות יותר כמו ניקון, קנון וסוני, בעיקר בגלל הציוד הנלווה ובדגש על מבחר העדשות.
פרמטרים נוספים במצלמה
המצלמות של היום משוכללות ובדרך כלל רוב הפרמטריםאולי יהיו עבורכם כמו סינית למתחילים.
אל תנסו להבין ולקרוא על כל פרמטר ולהתחיל לעשות השוואות אין סופיות, זה רק יקשה על ההחלטה שלכם. המצלמה שלכם צריכה להתאים לצרכים שלכם ולא להיות משהו מתוחכם מדי לרמתכם הראשונית.
עדשות
החלטתם על דגם של מצלמה? עכשיו תבחרו את העדשה הטובה ביותר שאתם יכולים להרשות לעצמכם בהתאם לתקציב. ההשקעה בעדשות טובות תשתלם לכם בעתיד, והרבה מאיכות הצילום נקבעת בעדשה ולא בגוף המצלמה. אם אתם צריכים לבחור גוף זול יותר עם עדשה איכותית יותר, זה מה שאנחנו ממליצים.
ובכל זאת, איזה עדשה לבחור להתחלה? אנחנו ממליצים על עדשות זום בטווחים שבין 18-135 מ"מ ועד 18-200 מ"מ וכל מה שיש ביניהם.
שימו לב שבדרך כלל המצלמה מגיעה עם עדשת קיט, שהיא בדרך כלל באיכות נמוכה יחסית ולכן שווה לבדוק קניית גוף בנפרד ועדשה בנפרד או סט עם עדשה איכותית יותר. לכו לפי הכלל שיעזור לכם להבין על איכות העדשה: ככול שמספר שמציין את מפתח הצמצם קטן יותר היא איכותית יותר.
ציוד נלווה
- כרטיס זיכרון – כמובן שנתחיל מכרטיס אחד ואנחנו ממליצים על עוד כרטיס אחד לפחות למקום נוסף או לגיבוי, למקרה שנגמר המקום בכרטיס הראשון. חשוב לזכור לרכוש כרטיס באיכות טובה (מהירות הכרטיס זה פקטור חשוב לתגובה מהירה) ומיצרנית מוכרת ואמינה (יש לא מעט חיקויים). בשלב ראשון אתם ממש לא חייבים את הכרטיסים היקרים ביותר. שמרו על הכסף שלכם כי יש עוד ציוד בדרך אבל לפחות בכרטיס הראשון תשקיעו!
- קורא כרטיסים – מאחר ואנו ממליצים מאוד שלא לחבר את המצלמה למחשב ישירות, צריך למצוא דרך להעביר את התמונות מכרטיס הזיכרון למחשב. למי שיש חיבור במחשב, אחלה ולמי שאין זה הזמן לקנות קורא כרטיסים.
- סוללה נוספת – מומלץ לקנות סוללה נוספת, בעיקר אם בחרתם דגם של מצלמת מירורלס. לא תאמינו איזה מעצבן זה יכול להיות שהסוללה נגמרת בדיוק 5 דקות לפני השקיעה.
- חצובה – זה כבר ממש מותרות בקניה הראשונה, מה גם שבקורסים שלנו בבית הספר אנחנו נעזור לכם בחצובה בהתאם לשיעורים/ אבל אם החלטתם לקנות כזו, בשלב הראשון לכו על החצובות הזולות יותר, עד 500 שח, ושימו לב לנושא המשקל. תזכרו שאתם צריכים לסחוב את הציוד הזה לשקיעה בים.
כפי שבטח שמתם לב, לא ציינו דגם ספציפי של מצלמה ומצד שני ציידנו אתכם במספיק מידע בכדי להבין מה נכון עבור כל אחד מכם באופן אישי. את הבחירה הסופית לגבי הדגם תעשו בחנות הצילום שבחרתם ובהתאם לכל הפרמטרים שציינו לעיל.
לסיכום, רכישת המצלמה הראשונה היא מרגשת ומלהיבה, ולכן עשו את שיעורי הבית עוד לפני שאתם מגיעים לחנות הצילום.
הגדירו לכם תקציב ראשוני ואל תחרגו ממנו. קל מאוד להתפתות להצעות של מוכרים בחנות ולצאת עם ציוד צילום יקר שאתם ממש לא צריכים בשלב הראשון.
זכרו שיש להשקיע בעדשות הכי טובות שאתם יכולים להרשות לעצמם ושיש עוד ציוד נלווה שצריכים בכדי לצאת לצלם בפעם הראשונה.
והכי חשוב תזכרו – לא המצלמה עושה את התמונה אלא הצלם שמחזיק את המצלמה. ברוכים הבאים לעולם הצילום.
דקל אבו
מנכ"ל גליץ בית הספר לצילום.