ריכזנו עבורכם 12 טיפים לצלמת ולצלם המתחילים ומכאן אתם מוזמנים לבחור מה נכון וטוב לכם.
מוכנים? יוצאים לדרך!
1. למדו את היסודות
בין אם אתם צלמים מקצועיים המצלמים כתחביב או צלמים מקצועיים מסחריים, דבר ראשון – הכירו את יסודות הצילום באופן מוחלט/ הכירו את מושגי היסוד, משולש החשיפה, סוגי הפוקוס השונים ולא פחות חשוב' הכירו את הציוד שלכם.
הכרת יסודות הצילום והציוד שלכם תקל עליכם בצד הטכני ותאפשר לכם לעבוד על האומנות שבצילום ביתר קלות.
2. תלמדו לחשוב ולראות כמו העדשות שלכם
לכל עדשה היתרונות והחסרונות שלה וכל עדשה מביאה את הייחודיות שלה לצילום. לכם כצלמים, אנחנו ממליצים ללמוד לראות כמו העדשה שלכם ובכך להבין איך תראה התמונה ולמה אתם צריכים לצפות. זה צריך להיות טרם היציאה לשטח, עוד לפני שאתם מרימים את המצלמה או בוחרים עדשה.
אם יצאתם עם עדשה רחבה, תוכלו פחות לצלם בעלי חיים ואם יצאתם עם עדשת טלה, כנראה שנוף זה לא מה שתצלמו היום.
3. צאו מאזור הנוחות שלכם
לא חייבים לצלם או להתמחות רק בז'אנר אחד. עולם הצילום רחב ומלא אפשרויות. חפשו מה מרגש אתכם טרם היציאה לשטח, מה אתם אוהבים, ממה אתם יכולים להתפרנס, ושאלה שכדאי שתענו עליה – האם מה שקהל שלכם אוהב זה גם מה שאתם אוהבים?
אל תפחדו לנסות ז'אנרים חדשים. מקסימום, לא תתחברו. יהיו מי שלא יבינו את ה-WOW שבצילום מאקרו עד שינסו בפעם הראשונה (וגם אז לא כולם יחליטו להמשיך לצלם מאקרו). אז צאו וחפשו מה עוד עושה לכם את זה.
4. השקיעו בעצמכם לפני השקעה גדולה בציוד
לפני שאתם רצים לחנות הצילום הקרובה לקנות ולשדרג… רגע. תעשו לעצמכם כלל (בלב) – לא קונים ציוד כל עוד הוא טוב ממני! רק כשאתם מרגישים שהציוד מגביל אתכם בצילום (אבל באמת!) זה הזמן להתחיל לבדוק מה לקנות או לשדרג.
לא חייבים את המצלמה הכי חדשה בשוק וממש לא חייבים תיק מלא עדשות חדשות (זה יקר מאוד). אם אתם יותר טובים מהציוד שלכם, זה הזמן לבדוק מה באמת חסר לכם ולקנות בהתאם.
5. לא להתעצל!
צאו לצלם בשעות המושלמות של האור, זה קורה בדרך כלל סביב הזריחה או השקיעה. לפעמים, כדי לקבל את התנאים הטובים ביותר לצילום, צריך לקום מוקדם, ואולי גם לנסוע רחוק, אבל תאמינו לנו שזה שווה את המאמץ.
טיפ חשוב למניעת עצלנות: תקבעו עם חבר/ה נוספים, ועכשיו אתם ממש חייבים לקום וללכת לצלם.
6. עריכה זו לא מילה גסה
עולם הצילום והעריכה הולכים יחד יד ביד, מיום המצאת המצלמה. גם הנייד המעולה שלכם מראה לכם תמונות אחרי עריכה שבוצעה באופן אוטומטי שנקבע על ידי המהנדסים במזרח הרחוק.
אנחנו ממליצים לכם לצלם ב RAW וכך לקבל שליטה מלאה בעריכת התמונה. שימוש נכון בעריכה יעזור לכם לצמצם את הפערים בין העין האנושית למצלמה, ולא פחות חשוב – ישאיר חותמת אישית נוספת שלכם על התמונות.
7. צפו בעבודות של צלמים אחרים
צפיה ומעקב אחר צלמים מעולים, בארץ ובעולם, תיתן לכם השראה, מוטיבציה והמון רעיונות לצילום. בכל יום אתם רואים אינספור תמונות וכמות המידע שעוברתם מולכם עצומה. קחו לעצמכם את הזמן לראות מה נכון ומתאים לכם, זה יצרב בכרטיס הזיכרון בראש שלכם. ללמוד מאחרים זו דרך נפלאה להתפתח ולהתקדם בצילום האישי שלכם.
8. משוב. לא ביקורת
אתם כבר עוקבים ורואים תמונות, נתחו את התמונה מולכם, נסו להבין את מקור האור, מהם חוקי הקומפוזיציה בצילום, מה רצה הצלם להעביר והאם זה אכן נגע בכם. חשבו מה משך את תשומת הלב שלכם, סגנון העריכה, אם יש נתונים טכניים, נסו להבין את השיקולים של הצלם ועוד.
מצד שני, לא לפחד לבקש משובים על עבודות שלכם. זו עוד דרך מעולה ללמוד ולהשתפר. הערה חשובה – לא חייבים לקחת ללב כל מילה שנאמרה או נכתבה. בסוף זו היצירה שלכם ורק שלכם.
9. אור לא חייב להיות רק טבעי
הרבה צלמים וצלמות עושים שימוש באור טבעי. אבל יש עוד אפשרות והיא קסומה – שימוש בתאורה מלאכותית (פלאשים). שליטה באור תאפשר לכם גמישות עבודה בצילום עם אנשים (ולא רק), ומצד שני תנטרל חלק מהבעיות שיש לנו בשימוש בתאורה טבעית בלבד. נכון זה מסורבל יותר, לפעמים כבד ולא נייד, אבל שווה לנסות. זו עוד דרך מעולה לשלוט באור.
10. לראות תמונות בלי המצלמה
כבר אמרו את זה לפנינו ובכל זאת, המצלמה היא מכשיר שמלמד לראות בלי המצלמה. תחשבו ותראו את העולם כאילו שיש לכם מצלמה ביד כל הזמן. תראו את האור, חפשו את ההזדמנויות ברחוב, תארו מה היה קורה אם, דמיינו את התמונה שהייתם מצלמים אם רק המצלמה הייתה כאן איתכם. לראות את העולם כצלמים זו זכות מיוחדת רק לנו, נצלו אותה.
11. התמונה מורכבת מהפרטים הקטנים
לאט לאט גם אתם תשימו לב שהתמונות שלכם מורכבות מהמון פרטים קטנים. בהתחלה אתם תראו אותם רק במחשב עם המסך הגדול, אבל ככול שתרגילו את החשיבה והראיה שלכם לחפש את הפרטים הקטנים, ככה תראו אותם כבר בצילום בשטח.
12. צלמו הרבה ועם מטרה
בסוף, אין דרך טובה ומהנה יותר ללמוד צילום מאשר לצאת ולצלם. אז צאו בכל הזדמנות שיש לכם. צאו עם מטרה או יעד כדי למקד את החשיבה והצילום שלכם. צאו לשוק ותחליטו שהיום מצלמים רק ירוק, צאו לרחוב ותחליטו שמצלמים רק ידיים, צאו לצלם זריחה ואז קומו מוקדם, בקיצור הבנתם.
צאו לצלם לבד או עם חברים העיקר צאו לצלם. לא לשכוח שהדרך לתמונה חשובה ומהנה לא פחות מהתוצאה בעצמה.
דקל אבו
צלם ומנכ"ל גליץ ביתה הספר לצילום מעשי